Varför SEM?

Nu kanske ni som läser förväntar er en bloggpost där vi förklarar varför ni ska välja oss – ni kan vara lugna – SEM står faktiskt för sökmotormarknadsföring. Det är lätt att blanda ihop SEM och SEO, men trots att de är relativt lika är de på olika sätt viktiga att ha med i sin marknadsföringsstrategi. I nästa stycke får du veta varför. 

SEM, sökmotormarknadsföring, tillåter företag att marknadsföra digitalt var de vill, när de vill, till vilka de vill. Har du någonsin sett annonser högst upp i ditt sökresultat när du sökt på något? De dyker upp med en gul box med ordet “annons” på. Det är där reklam hamnar med SEM! Allra högst upp i sökresultatet – hur effektivt är inte det? Enligt Smart Insights kommer kommer 28% av all trafik till hemsidor från betalt sökmotormarknadsföring. 

Med denna typ av marknadsföring kan man välja ut ord eller fraser som man vill ska generera exponering. Det innebär att när någon söker på de ord eller fraser du valt kommer din annons visas. För att göra detta måste du lägga ett bud på orden eller fraserna, och pengar dras varje gång någon klickar på din annons. Alltså betalar du bara när du får garanterad trafik, inte för att bara synas! 

Flera företag konkurrerar om samma ord eller fraser, och då spelar två stora delar roll – ditt bud och dina så kallade annonspoäng. Annonspoängen är ett värde på hur kvalitativ din hemsida är enligt sökmotorerna i förhållande till sökningen. Relevans är viktigt, och det fixas med SEO. SEM och SEO går därför hand i hand; den ena klarar sig inte utan den andra.